• Hoogte: 2330 m

Laatste meters van de Tour d'AiHet eind van klimweek 2010, we doen traditioneel een klettersteig. Bij Leysin zit de Tour d'Aï en in ons gidsje staat dat lange benen handig zijn bij deze route. Bram en Johan zijn snel om. We rijden het kanton Vaud in, alledrie voor het eerst en treffen een prachtig landschap. Aangekomen in Leysin zetten we onze tentjes op op en doodstil weitje met alleen wat stacaravans, onderaan het dorp. De volgende ochtend nemen we de kabelbaan naar ..m alwaar we nog een cappuccino drinken op een terras met zicht op het meer van Genève. Het is nog drie kwartier lopen naar de instap van de route, we zien 1 groepje voor ons, lekker rustig vandaag.

Het is geen lange route, het gidsje geeft een 1,25 uur aan. De route is typisch Zwitsers. Roest is in geen velden of wegen te bekennen, al het materiaal ziet er gloednieuw en oerdegelijk uit, alles is bekabeld. Aan U-ijzers als handvatten / traptreden geen gebrek. Dat kan geen kwaad want minstens de helft van de hoogtemeters maak je echt loodrecht, soms zelfs wat overhellend. Onze lange benen komen goed van pas. In een uur zijn we boven.

Het uitzicht is hier echt geweldig. Ik maakte nog niet eerder mee dat ik het Meer van Genève, de Matterhorn, de Mont Blanc, de Eiger en de Wildstrubel (voor Johan en mij toch een beetje 'onze' berg) tegelijk kon zien. Prachtig!