• Hoogte: 4552 m

Punta GnifettiSeptember 2007: Het is pas de 2e dag van onze jaarlijkse klimweek, we zitten in de Rifugio Mantova (3498m) in de Italiaanse provincie Aosta, Valle di Gressoney. Overmorgen komt er slecht weer aan en we besluiten morgen reeds voor de hoofdprijs te gaan: de Punta Gnifetti, onderdeel van het Monte Rosa massief, en misschien meer.

Half vijf op, vijf uur buiten. Lampjes aan 5 minuten lopen naar de gletscher, alwaar de stijgijzers ondergaan. We stijgen snel en als dan de zon opkomt weten we al dat het prachtig wordt, in ieder geval qua uitzicht. Noord Italië is helemaal bewolkt, maar daar zitten wij lekker helemaal boven!

Op de Punta Gnifetti staat Europa's hoogste berghut, de Rifugio Regina Margerita. Het is een stormvast gebouwtje, omgeven door een balustrade, op z'n plek gehouden met spankabels. De wind giert eromheen en we gaan binnen lekker aan de minestrone.

We dalen weer af naar de Rifugio Mantova, waar 's nachts de storm verder aanzwelt. De luiken klapperen; zelfs Pieter-Jan slaapt met de ramen dicht. Niemand waagt het nog naar de 20 meter van de hut liggende toilet te gaan. De volgende ochtend starten we met een windkracht 10 de afdaling, het is ijs- en ijskoud, prachtig! Na duizend meter dalen is het windstil en lopen we tussen de steenbokken. De 'hit-and-run' aanpak van Pieter-Jan heeft een stormachtig hoogterecord opgeleverd.