• Hoogte: 4092 m

PolluxSeptember 2003. De Pollux ligt naast de een dag eerder beklommen Castor (4228m). Vanuit de Rifugio Guide della Val d'Ayas (3420m) stijgen we weer over de Grande Ghiacciaio di Verra naar het plateau onder de tweelingbroertjes. We laten het gros van de bagage achter en bereiken via wat eenvoudig rotsklimwerk een tussentop met een Mariabeeld.

Van rots over op sneeuw, dus weer even de stijgijzers onder en wat drinken voor het slot: een prachtige 35° sneeuwgraat van een halve meter breed (zie foto). Die stampen we in 20 minuutjes naar boven, waar we genieten van het heerlijke uitzicht over Wallis, Zermatt, Matterhorn en Mont Blanc.

Op de terugweg snel abseilen bij de rotsgraatjes, spullen oppakken en door naar de volgende hut. Langdurig lopen we over een gletscher met vele tientallen spleten. Ieder paar minuten een reuzensprong, de dieptes zijn enorm. De warme zomer heeft hier fors huisgehouden. We passeren Trockener Steg, een Japanner met z'n gezin moet rennen voor de laatste lift naar Zermatt, wij lopen door naar de Theodulhütte (3317m), die best ongezellig was. De Pollux gaat te boek als onze 3e vierduizender!