• Hoogte: 3905 m

Piz Palu

September 2004: Gisteren zijn we van de camping in Pontresina vertrokken en hebben we ingelopen naar het Berghaus Diavolezza (2973m). 's Middags verkennen we nog even het stuk dat morgenochtend in het donker gedaan moet worden. 's Avonds maken we de kosten van de 'hut' goed: 5 gangen warm buffet, we eten ons helemaal rond.

De volgende ochtend staat om 03.30 uur een prima ontbijtje klaar. Om 04.00u vertrekken we. Eerst afdalen naar de Morteratsch Gletscher, stijgijzers onder, aan het touw, nog donker, lampjes aan, en dan heerlijk in het maanlicht genieten van het krakende ijs onder je stijgijzers.

Na 2 uur zigzaggen door heel ruim terrein met grote gapende spleten de graat naar de Piz Palu (zie foto). Die is prachtig, scherp, steil en zwaar. Om 10.30u bereiken we de top en opeens kijken we uit over half noord Italië, de ijskoude wind trekt aan. Wat lunchen en afdalen aan de andere kant, het begint te sneeuwen. Dan over het Bellavistaplateau doorsteken richting Rifugio Marco e Rosa (3597m). Alle sporen zijn inmiddels dichtgesneeuwd, het stormt en het zicht is gereduceerd tot een meter of 10, hooguit. Met GPS positie bepaald en route gekozen, om 19.00u doodmoe aangekomen bij de hut.

Een lange, mooie dag, met een prachtige overschrijding, eindigt in Italië met een vrolijke waard, die ons begroet met: 'Pasta o Minestrone?'