We zijn gisteren uit Nederland aangekomen, na een prachtige rit door het Zwitserse Engadin dal met kraakhelder zicht op de Piz Palu en Piz Bernina. We bivakkeren op camping Presanella (1137m) in het dorpje Temù in Noord-Italië. Vandaag is het een beetje bijkletsen, acclimatiseren, een bezoek aan het Museo della Guerra Bianca en vanmiddag een bijspijkercursus over de nieuwste gletschertechnieken en -materialen.

Guusje is haar mobieltje en QR-printjes vergeten en dat wordt een probleem met de green pass, de Italiaanse QR-code voor toegang. Bram laat zijn code scannen, geeft zijn mobieltje aan Guusje en ze loopt probleemloos door. Van legitimatie hebben de Italianen hier blijkbaar nog niet gehoord.

La guerrra bianca, de witte oorlog vond plaats in de Eerste Wereldoorlog hier in Noord Italië, van het Adamello gebied tot en met de Ortler. De Italianen met steun van de Fransen en de Oostenrijkers met de Hongaren voerden de strijd ruim 4 jaar lang boven de 3000m, op de witte toppen omdat je dan de macht over de dalen zou hebben. Het museum laat het leven van de jonge militairen zien. En met dank aan de terugtrekking vande gletschers schijnen we de komende dagen daar veel sporen van te gaan zien.