• Hoogte: 2942 m

Leukerbadner Klettersteig September 2004: Eén van de zwaarste klettersteigroutes van Zwitserland, in de boeken geclassificeerd als 'de buitencategorie'; 1200 hoogtemeters en 8 uur klimmen.

Vanaf onze camping in Leukerbad (1400m) lopen we naar het Talstation van de kabelbaan naar de Gemmipass. Met de kabelbaan boven aangekomen (2350m) dalen we westwaarts ruim 300m af naar het startpunt van de klettersteig (2030m). Het eerste stuk is nog enigzins horizontaal, veel stalen pennen in de bergwand met soms wat laddertjes. Na korte tijd arriveren we op 'Obere Gemsfreiheit', een rustplaatsje waar een eenvoudige variant voor watjes afsplitst. Laatste plasje, wat repen en wat drinken, het echte werk begint.

Vanaf dat punt is het lauter verticaal geplakt tegen de bergwand. Soms wat keren, een leuke doorsteek naar de andere kant van de berg via een koude, donkere grot, en ladders, eindeloos veel ladders. Op de foto kijkt Pieter-Jan door het gat in een tussenplateautje naar de volgers Johan en Arie. Ladders, ladders, ladders, bij de laatste paar krijg ik bij iedere sport die ik loslaat kramp in m'n bovenarmen. De top van de Daubenhorn is een formaliteit, evenals de afdaling via de Daubensee en de Gemmipass. De 'Leukerbadner': wat een geweldig bouwwerk zeg!