• Hoogte: 2825 m

Lembert Dome vanaf de Tuolumne Meadows gezien, 2010Juli 2010, ik ben met het gezin in Yosemite National Park, California. We staan op camping Tuolumne Meadows (8600ft), in het bos en aan de rand van een prachtig weidelandschap. Aan de oostkant van dat weidelandschap rijst de Lembert Dome op. Zoals meer gesteente in Yosemite is het een monoliet, één groot massief rotsblok, graniet, door moeder aarde 800ft (240m) omhoog geduwd, boven de meadows uit. Rotsklimmers kunnen er met wrijvingsschoentjes aan de noordwestkant tegenop klauteren, het is een lange ruwe en vlakke plaat steen. Ik zie dat er steile stukken in zitten en hier uitglijden of vallen betekent dat je vol schaafwonden of erger weer onderaan ligt. M'n schoentjes liggen thuis; omlopen dus.

We vertrekken lopend vanaf de camping, steken Tuolumne River over en beginnen in de bossen aan de oostkant te lopen. De drukte van een te vol National Park laat je dan snel achter je en het is heerlijk lopen. Na een kleine 2 uur bos gaat het landschap over in de rots. Met een kwartiertje klauteren staan we op de top.

Onder ons hebben we prachtig zicht op Tuolumne Meadows, in de verte rijst Half Dome op, een van de meest markante toppen in Yosemite. Als je de Alpen gewend bent, valt op dat het echt één massief brok graniet is waarop je loopt. Geen scheuren, geen losse rotsblokken, gewoon een ooit diep in de grond langzaam gestold stuk steen dat in de loop der tijd door het landschap omhoog is geduwd.

Terug maken we het rondje rond de berg compleet en doen we een lekker middagdutje bij Dog Lake, prachtig gelegen in de bossen. Geen moeilijke klimcapriolen, niet erg hoog, niet erg lang deze top. Maar door z'n schoonheid en geologie zeker een vermelding waard op m'n website!